ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Над сто души почетоха паметта на загиналите от комунистическия терор след 9 септември

Председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор Атанас Узунов примомни хилядите убити без съд през септември и октомври 1944

Много пловдивчани се събраха пред паметника „Свидетелят“ пред Община Пловдив да почетат паметта на жертвите на комунистическия терор в първите месеци след нахлуването на Червената армия в България и установяването на новия режим след 9 септември 1944 година. В реч пред тях председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор Атанас Узунов разказа за хилядите съдени и убити от Народния съд, чиято памет почитаме на 1 февруари. Именно на 1 срещу 2 февруари 1945 година са изпълнени много от присъдите на Народния съд, наречен „Кървавият четвъртък“.

Узунов припомни и за десетките хиляди избити без съд и присъда в първите месеци след пристигането на Червената армия на Съветския съюз. Той разказа истории за избивани и измъчвани хора в различни населени места около Пловдив, като Съединение, Цалапица и др. Сред жертвите по заповед на съветски военни има жени и деца, като заклана бременна жена, разказа той, цитирайки документи от Държавен архив и публикувани книги.

Над сто души изслушаха речта на Атанас Узунов, след което запазиха минута мълчание в памет на жертвите. След това положиха венци пред паметника в градинката до сградата на общината. На събитието присъстваха освен много граждани, представители на някои от политическите партии, като ГЕРБ, Демократична България и Съюз за Пловдив, както и феновете на Локомотив Пловдив от Lauta Army.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. На снимките се вижда, че …Над сто хиляди души почетоха паметта на загиналите от комунистическия терор след 9 септември…имало е гости от цялата страна , от цялата Европа,от целия Свят, дори от Галактиката…и няколко гърнета, похлупени, но миришещи….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина